Daniel Takken over de Vortex 200 AD

review Vortex 200 Daniel TakkenEen beetje karpervisser heeft anno 2012 minimaal twee keer per jaar knallende ruzie met z’n wederhelft. Ja, die fiets kan ook buiten staan en nee, er kan geen setje hengels ‘weg’. Sommige mensen snappen er ook niets van…Een onderdeel van die groeiende berg karpergerelateerde schuurvuller dat tegenwoordig niet meer mag ontbreken in het gamma van de zichzelf respecterende karpervisser is een boot.Mijn ervaringen met boten zijn een behoorlijke lijdende leerschool geweest. Het  begon met een SS Intertoys, zo een die na 3 x gebruik minstens zo veel gaten had en waar de kwestie nat pak geen vraag van of, maar van wanneer was. Na een aantal keer de leefwereld van Cyprinus van een andere kant bekeken te hebben besloot ik weer een investering te doen.
Mijn tweede bootje was een Fishhunter, zo’n geel met groen ding. Opzich een handig bootje, maar wederom , niet erg stevig. Resultaat: Kletspoten, nat materiaal en zeker geen betrouwbare vismaat…..

 

mijn vorige rubberschuit
Goed, we gaan door. Er kwam een ‘echte’ rubberboot, zo’n wit met grijze van een onbekend merk.  Ja, ik was student en nee die hebben geen geld. Een Frankrijktrip van 3 weken ging perfect, echter bij het in- en uit elkaar zetten steeg mijn bloeddruk tot ongezonde waarden. Kromme vloerplanken, zijstrips die met geen mogelijkheid op hun plek te krijgen waren en bovenal ook nog eens loeizwaar…  Bovendien viel het op dat mijn boot op 300 meter als grote witte vlek toch ook wel een ‘beetje’ opvallend was.

Goed, we zijn inmiddels beland in 2012, een mooie dag in maart. Met een bak koffie in de hand sta ik bij Arjan thuis te kwijlen boven een van z’n gelikte folders. Buiten op het grasveld ligt een prototype van hetgeen ik 5 jaar eerder al had moeten hebben, namelijk de Vortex AD 200. Geen vloerplanken, geen zijstrips, maar een strakke zwarte airdeck en slechts één tas en dat voor een super robuust, stoer bootje waar ook nog een motor achter kan!

Daniel met een prachtige schub uit een recent voorjaar

Twee maanden later krijg ik het telefoontje dat de container binnen is. Ik haast mij naar Arjan zijn ‘karperkantoor’ en even later kan ik zonder enige moeite een handzame tas achter in mijn Starlet laden.
Ik kan niet wachten om het ding te gaan testen en besluit om eerst eens een rondje te gaan varen met de Minn kota 40Lb erachter.  Binnen 5 minuten (ja, echt 5 minuten) heb ik het bootje opgeblazen en kan ik te water. Het valt me direct op hoe stabiel deze is, ondanks zijn bescheiden afmetingen. Ik kan op een wat hogere kade gewoon uitstappen door op de tube te stappen en dan op de kant, zonder dat de boot de neiging heeft om om te slaan. Ook de snelheid die je haalt op vol vermogen valt me alles mee.  Kortom, eerste proefvaart perfect geslaagd!

Praktijktest

Gedurende mijn visserij in 2012 heb ik de Vortex 200AD regelmatig ingezet. Omdat je geen gedoe hebt met vloerplanken, meerdere tassen van het gewicht dubbele Hernia en een langdurig gehannes met in elkaar zetten ligt voor mij de drempel om een rubberbootje in te zetten tijdens mijn alledaagse visserij veel en veel lager. Dat alledaagse bestaat er voor mij uit dat ik m’n visserij om en vooral ook tussen werk en de veel te volle weekenden in plan. Veel verkassen en altijd mobiel blijven zijn daarbij een absolute must. Het is daarom ook belangrijk dat je een boot hebt die bij een dergelijke steil van vissen past.

Vortex 200AD in actie

 

Ik zet de Vortex 200AD dan ook graag in voor korte nachtjes, zelfs voor dagjes visserij. Het is dé ideale partner voor als je, net als ik, veel alleen vist en je een handzame boot nodig hebt om te kunnen uitvaren, drillen of je materiaal over te varen.  Met een bizar groot laadvermogen van 250(!) kilo kun je al je materiaal eenvoudig in de boot stapelen. Het grote laadvermogen komt onder andere doordat deze boot voor zijn afmetingen behoorlijk brede tubes heeft.  Dit komt uiteraard ook de veiligheid van de boot ten goede.

Door het kleinere formaat is de boot zeer wendbaar, wat het uitvaren in krappe ruimtes een stuk eenvoudiger maakt. Vis je tegen struiken en takken, dan is het heel makkelijk om met een enkele peddelslag de boot volledige te kunnen keren zodat je niet vast komt te zitten met hengel en/of lijn. Ik gebruik hem zowel met elektromotor als gewoon roeiend. Door op het bankje plaats te nemen en mijn voeten op de spiegel te leggen kan ik perfect roeien.  Als ik de elektromotor erachter heb laat ik het bankje achterwege. De accu plaats ik tegenover de plek waar ik zit, zodat de boel goed in balans is.

gecombineerd met mijn Minnkota elektro een prima combinatie

De transducerstang van een dieptemeter kun je eenvoudig op de spiegel monteren. Bij het varen met een elektromotor houdt ik de transducer vrij ondiep (+- 10 cm. onder het wateroppervlak) en de motor een stuk daaronder. Zo voorkom je dat je met de motor de transducer aan gruzelementen hakt J… In de toekomst ben ik van plan om in Frankrijk vanuit een Vortex 330 deluxe te gaan vissen. Hierbij zal ik dan ook de Vortex 200AD gaan inzetten als uitvaar- en dril boot.

Realitycheck 

Ik kan de gedachten van de kritische lezer al raden, is er dan helemaal niks kut aan die boot?
Nou, aan die boot niet! Echter, de tas waarin deze geleverd wordt is helaas uitgevoerd met ritsen die beter passen bij de kinderhandjes die I-phones maken dan bij de verweerde knuisten van een doorgewinterde karpervisser. Deze mogen van mij dus wel een stuk steviger en grover worden uitgevoerd….

 

Vortex 200AD een van de beste aankopen van de laatste jaren

Roofvissen

Een van de dingen die ik in de winter erg leuk vind om te doen is roofvissen. Ik ben inmiddels al een paar keer op pad geweest met de Vortex 200AD om te kijken hoe hij bevalt als roofvisboot.
Ik kan in m’n eentje perfect uit de voeten met deze boot. Trollen, verticalen of gooien is allemaal geen probleem. Een dagje roofvissen is daarom snel georganiseerd. Boot, motor en accu achter in de auto, een leuk water opzoeken en binnen een kwartier zwemmen de eerste stukken kunstaas al achter de boot!

Conclusie

De Vortex 200AD is naar mijn mening een van de meest veelzijdige bootjes die er momenteel op de markt is. Op de meeste Nederlandse wateren kun je perfect uit de voeten met dit handzame model. Ook als (bij)boot voor Frankrijk is het een perfecte partner. Door zijn bescheiden formaat en gewicht past deze boot in elke schuur en auto.
Doordat deze boot standaard geleverd wordt met een airdeck ben je niet afhankelijk van planken maar kun je met een paar slagen van de voetpomp een super robuuste bodem creëren. Ik durf er rustig in te staan om te drillen. Ondanks zijn zeer bescheiden afmetingen is de Vortex 200AD een échte Vortex, met de robuuste, doordachte degelijkheid waar dit merk al 10 jaar voor staat.

I’m a happy Vortex angler!

Daniel Takken