Herwin Kwint over de Vortex 230 Deluxe Air deck

Herwin KwintEen boot. Ik vind het een onmisbaar instrument voor de karpervisser. Werpafstanden moeten overbrugd worden om lucratieve aasplekken te bereiken. Dat kan met een hi-tech teleboot, maar qua voertactiek voel ik me hierbij te beperkt. Vanuit een boot kun je namelijk wel verspreid voeren. Ook al liggen de lucratieve aaszones binnen werpbereik, het loont altijd om vanuit een boot de bodem te inspecteren. Dat ene harde plaatje is meestal alleen maar vindbaar met zo ’n ouderwetse steekstok. Vergeet het streepje op de dieptemeter. Het is van onschatbare waarde; de feeling met de bodem. En dan het drillen. Wiervelden, boomstronken en steile taluds. Elementen waarbij het gebruik van een boot het verschil maakt tussen vangen en verspelen.

Herwin Kwint over Vortex

Verkassen, ook zoiets. Materiaal in de boot kieperen en varen. Het liefst met een elektromotor. Niet omdat ik het roeien beu ben, maar omdat het ruimte bespaart. Met je billen op de achterkant en zo lekker losjes de boot besturen. En dan is een 2.30 Deluxe groot genoeg voor mij om al mijn materiaal te vervoeren. Ik heb de Vortex 230 Deluxe met een Air Deck. Een boot voorzien van opblaasbare bodem in combinatie met een Vortex elektromotor en 105 AH 12V VMF accu. Deze combi bevalt goed. Zeer goed zelfs! De elektromotor heeft een spanningmeter die de stroomvoorraad van de accu bewaakt en via een display aangeeft. Op deze manier weet je altijd de status van de stroomvoorraad.

Ik heb gekozen voor een opblaasbare bodem. Deze is nu eenmaal sneller gemonteerd dan de vaste kunststof planken vloer. Ook scheelt het beduidend in gewicht. De boot is wat mij betreft al zwaar genoeg, voornamelijk te danken aan zijn dikke huid. Daarom is-ie sterk en dat is wat me aanspreekt. De accu staat op het opblaasbare Air Deck iets minder stabiel, maar uiteraard is er een dikke verstelbare gesp gemonteerd om de accu stevig in te klemmen. Mijn advies is dan ook; Koop geen boot met Air deck waarin je de accu niet kunt vastklemmen. Dat gaat onherroepelijk fout!

Vortex 230 Deluxe Air Deck met 48 lbs Vortex elektromotor

Mijn boot heeft een hoerig bestaan in het vooruitzicht. Ik ken geen medelijden met mijn materiaal. Mijn poetsdoek heeft louter de functie om het visslijm van mijn handen af te vegen. Mijn uitrusting is simpel, robuust en aangeschaft op duurzaamheid. Voor mij geen fragiel bootje dat ik na iedere visbeurt dien te poetsen en te drogen. Daarbij wil ik me veilig voelen als ik midden in de nacht, ver uit de oever, in de hoge golven een vis mag drillen. Betrouwbaarheid is waar het om draait. Het kan spoken, dat weten we ondertussen allemaal wel. Verlies daarom je eigen veiligheid nooit uit het oog. Voor mij geen plastic imitatie troep, maar een degelijke boot waar ik bij ruige weersomstandigheden de duistere golven, zonder vrees, tegemoet vaar. Veiligheid boven alles! Voor mij een Vortex.

Herwin Kwint